Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας

Τοποθεσία

Η πόλη :

Η Αλεξάνδρεια είναι κτισμένη στο κέντρο του μεγάλου κάμπου της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου που αποτελεί τον δεύτερο σε πληθυσμό Δήμο της Ημαθίας μετά τον Δήμο Βέροιας.

Η επίκαιρη θέση της Αλεξάνδρειας σε οδικό κόμβο την καθιέρωσαν σαν σημαντικό εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, ενώ την καθιστά ιδανικό προορισμό για αποδράσεις στην κοντινή πόλη της Βέροιας (18 km) , στην Θεσσαλονίκη (47 km) αλλά και για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών στην Βεργίνα (25 km).

Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει το Πνευματικό Κέντρο με την Δημοτική βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που περιστοιχίζεται από πεζόδρομο.

Ο χώρος του φεστιβάλ :

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες στον χώρο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου που βρίσκεται στην δυτική πλευρά της πόλης.

Χτισμένο το 1983 στο αμφιθέατρο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον δήμο και συλλόγους της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια η μεταμόρφωση του χώρου γύρω από το αμφιθέατρο τον καθιστούν αγαπημένο σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων.

Στους χώρους του θα βρείτε κολυμβητήριο , γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις και άλλες δραστηριότητες καθώς και αναψυκτήριο.

Τις ημέρες του Φεστιβάλ οι εικαστικές παρεμβάσεις των εθελοντών δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στο αμφιθέατρο μαγεύοντας κοινό και δημιουργούς.

Παράλληλες εκδηλώσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Θέατρο στο γειτονικό Πλατύ και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο πνευματικό κέντρο.

Αξιοθέατα :                                                                                                                        

Εκβολές Αξιού – Αλιάκμονα – Λουδία

Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου εκτείνεται ένας από τους πιο σημαντικούς υγρότοπους της Ελλάδας. Ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη και πηγαίνοντας δυτικά συναντάμε τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα Αξιού, τις εκβολές του Λουδία, το δέλτα του Αλιάκμονα και νοτιότερα την Αλυκή Κίτρους.

Η μεγάλη ποικιλία ειδών της χλωρίδας και της πανίδας καθώς και η παρουσία σπάνιων ειδών της ορνιθοπανίδας οδήγησε σε διεθνή αναγνώριση της αξίας του υγροβιότοπου. Η περιοχή είναι ένας από τους 11 υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ramsar.

Ξωκλήσι Αγίου Ιωάννη –Αλιάκμονας

Το Ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι χτισμένο σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους στις κοίτες του ποταμού Αλιάκμονα στο χωρίο Νησέλι (3 km).

Όλη η περιοχή του Αλιάκμονα αποτελεί ιδανικό τόπο για πεζοπορία και χαλάρωση ενώ στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη ο επισκέπτης μπορεί να απολαυσεί την ηρεμία του ποταμού συνοδεία εδεσμάτων που θα φέρει μαζί του.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αλεξάνδρειας.

Κατασκευάστηκε το 1892 με την κλασσική αρχιτεκτονική και παραμένει έως τις μέρες μας σημείο αναφοράς της πόλης ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης κατά τον Α’ Π.Π.

Το πρώτο σημείο που θα αντικρίσετε αν επιλέξετε να επισκεφτείτε την Αλεξάνδρεια με το τρένο , προσφέρει υπέροχα ηλιοβασιλέματα ενώ μπορείτε να απολάυσετε τον καφέ ή το ποτό σας στην σκιά του αιωνόβιου πλατάνου στο γειτονικό καφέ.

Πως θα έρθετε :

Η σύνδεση Αλεξάνδρειας -Θεσσαλονίκης γίνεται οδικά κυρίως από την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας και στη συνέχεια από την Εγνατία Οδό (Ε90) με αυτοκινητόδρομο που ποικίλλει η ποιότητά του απο πολύ καλή έως καλή. Υπάρχουν καθημερινές και συχνές συνδέσεις με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ημαθίας. Στο νέο υπερσύγχρονο σταθμό λεωφορείων “Μακεδονία” θα βρείτε το γραφείο της Ημαθίας όπου θα εξυπηρετηθείτε υποδειγματικά.

Για τους φίλους από την Αθήνα η οδική σύνδεση γίνεται μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και η απόσταση των 490 χλμ καλύπτεται σε περίπου 5,5 ώρες. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του κόμβου της Βέροιας (Εγνατία Οδός – Ε90). Εκεί θα κατευθυνθείτε στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Εάν είστε λάτρης του τρένου η διαδρομή γίνεται απευθείας Αθήνα – Έδεσσα με διακοπή και άμεση ανταπόκριση στο Πλατύ λίγο πρίν την Θεσσαλονίκη. Όλη την διάρκεια της ημέρας υπάρχουν αρκετά δρομολόγια με την απόσταση να καλύπτεται από 5,5 έως 6,5 ώρες ανάλογα τον τύπο της ταχείας που θα επιλέξετε.
Από την Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες θα κινηθείτε προς Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας (σύνολο 420 χλμ – 3,5 ώρες ) και ακολούθως θα δείτε την σήμανση προς Βέροια.
Από την Ηγουμενίτσα μέσω Ιωαννίνων θα ακολουθήσετε την Εγνατία Οδό και θα επιλέξετε την διαδρομή μέσω Πτολεμαΐδας (σύνολο 440 χλμ 3,5 ώρες).

Λεωφορεία ΚΤΕΛ Ν. Ημαθίας 23310 22342
Σιδηρόδρομος ΟΣΕ Ν.Ημαθίας 23310 24444

*Φωτογραφίες απο Λαζόπουλος Δημήτρης