9ο Φεστιβάλ

Κριτική επιτροπή

Πρόεδρος

Ιεροκλης Μιχαηλιδης

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Χαραυγή, Κοζάνης και σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1982.

Είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του σατιρικού μουσικοθεατρικό σχήματος «Άγαμοι Θύται» στο οποίο, από το 1990 έως και σήμερα, γράφει, παίζει και σκηνοθετεί. Οι «Άγαμοι Θύται» ήταν η αφετηρία μιας μεγάλης καριέρας, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για μια σειρά πολλών άλλων σημαντικών σήμερα καλλιτεχνών, τους οποίους κατά καιρούς ο ίδιος προσκάλεσε και ενέταξε στο σχήμα.

Στα πρώτα χρόνια της διαδρομής του ως ηθοποιός, συνίδρυσε και συνδιηύθυνε με τον Σόλωνα Αρτσανίδη τρεις πειραματικούς θιάσους. Στην πορεία της μεγάλης καριέρας του, τόσο στο ελεύθερο θέατρο όσο και στις δύο κρατικές μας σκηνές, ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε έργα ορόσημα του ελληνικού αλλά και διεθνούς ρεπερτορίου. Από τον Αριστοφάνη, τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και τον Άντον Τσέχωφ, μέχρι τον Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, τον Ντάριο Φο, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και το Γιάννης Τσίρο.

Επίσης, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, έχει ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία πρώτους ρόλους σε σημαντικές ταινίες και πολλές δημοφιλείς σειρές. Ανάμεσά τους η «Πολίτικη Κουζίνα» και ο «Αστυνόμος Μπέκας».

Από τις διακρίσεις του, ξεχωρίζουν το κρατικό βραβείο καλύτερης ερμηνείας ανδρικού ρόλου (2000) για την ταινία «Πίσω Πόρτα» και αντίστοιχα το βραβείο κοινού για τη θεατρική παράσταση «Ήρωες» (2018). Έχει σκηνοθετήσει σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση καθώς και μεγάλες μουσικές και μουσικοθεατρικές παραγωγές ενώ, παράλληλα, έχει εργαστεί ως συντάκτης και ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΤ.

Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους δημιουργούς και ερμηνευτές όλων των σκηνικών παραστατικών τεχνών, όπως οι σκηνοθέτες Ρόμπερτ Στούρουα, Μίνως Βολανάκης, Ανδρέας Βουτσινάς, Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Νίκος Μαστοράκης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Λεβάν Τσουλάτζε, Γιάννης Κακλέας, Τάσος Μπουλμέτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης, Γιώργος Χωραφάς, Γιάννης Μπέζος, Δημήτρης Πιατάς, Σπύρος Παπαδόπουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, οι τραγουδιστές και μουσικοί Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Μητσιάς, Λάκης Παπαδόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά και πολλοί άλλοι.

Μελη

Δημητρης Καλαντιδης

Ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου – Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Ο Δημήτρης Καλαντίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ιστορικός και κριτικός του κινηματογράφου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της). Απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ιστορία και Θεωρία του Κινηματογράφου, από τον τομέα Θεατρικών Σπουδών του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών («Διασκευή των έργων της νεοελληνικής αφηγηματικής πεζογραφίας στον ελληνικό κινηματογράφο»). Συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνική κινηματογραφική βιβλιογραφία, 1923-2000», καθώς και πλήθους άλλων
κειμένων για τον κινηματογράφο σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και εφημερίδες.

Μαρια Λεωνιδα

Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ε. Κ. Κ., τη Γερμανική Τηλεόραση και την E.B.U. Ταινίες της έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ και απέσπασε βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας και τα Κρατικά βραβεία Ποιότητας. Tο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Το Στοίχημα»
συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το 1ο Βραβείο Ελληνικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβαλ Aegean Docs. Συνεργάτης του Προγράμματος Μελίνα, έχει γράψει το Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία Ντοκιμαντέρ στα Καλλιτεχνικά Λύκεια, έχει σχεδιάσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Παν/ιο Αθηνών, το Παν/ιο Φρανκφούρτης, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, και προγράμματα σε Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Τσεχία, Ιταλία και Τουρκία.

Αρετη Κονδυλιδου

Η Αρετή Κονδυλίδου σπούδασε στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό του ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, στην Κοινωνική Ανθρωπολογία. Οι σπουδές της συνεχίστηκαν στη Σχολή Θεάτρου του ΑΠΘ, ενώ εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού από το 2006, στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Για 2 χρόνια εργάστηκε και στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο
Μακεδονίας Θράκης.   

Τα τελευταία χρόνια το αντικείμενό της εστιάζεται στη λειτουργία, οργάνωση εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, της πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ.

James Fair

Ο Τζέιμς αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ, το πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Δουβλίνου και το Πανεπιστήμιο του Σταφορντσάιρ με βαθμούς στην παραγωγή ταινιών και τηλεόρασης. Ειδικεύεται στα εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής ταινιών και παρουσίασε το έργο του γυρίζοντας, μοντάροντας και προβάλλοντας ταινίες σε 72 ώρες ως μέρος σημαντικών φεστιβάλ ταινιών. Η ‘Watching & Waiting’ προβλήθηκε στο Galway Film Fleadh (2008) και η ‘The Ballad of Des & Mo’  βρισκόταν στο τοπ 10 του Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών της
Μελβούρνης (2010). Μια τρίτη ταινία, “The Confusion of Tongues”, επίσης
ολοκληρώθηκε σε 72 ώρες στο Μπέρμινχαμ (2014). Το 2012, ολοκλήρωσε το “Saharan Diary”, ένα ντοκιμαντέρ για την έρημο στην Αλγερία, στην Τυνησία, στο Μαρόκο και τη Λιβύη. 
Ο Τζέιμς ηγήθηκε το σχεδιασμό του ωρολογίου προγράμματος για μεταπτυχιακά προγράμματα στα Raindance και Filmbase (Ιρλανδία) το 2011, όπως επίσης και το BA (Hons) πρόγραμμα Ταινιών στο  Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ. Υπήρξε αρθρογράφος στο μπλογκ του Ted Hope ‘Hope For Film’ και ολοκλήρωσε συμβουλευτική και διαλέξεις για διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς όπως οι Fremantle Media, Yahoo!, Panasonic, London Film Academy και Xinhua.