Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας ως εδραιωμένος και σημαντικός πολιτισμικός και κοινωνικός φορέας στην ευρύτερη περιοχή, γίνεται σημείο συνάντησης τέχνης και κοινωνικής δράσης.
Φέτος, συμπληρώνει 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας, είναι επετειακό και θα έχει διάρκεια 10 ημέρες! Θα λάβει χώρα από 20 έως 29 Ιουνίου 2024, με ένα πρόγραμμα που καλύπτει πολλαπλές θεματικές και εκδηλώσεις. Σε συνεργασία με καταξιωμένους φορείς και επαγγελματίες του χώρου, το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στο κοινό να συμμετέχει σε μία πολυδιάστατη εμπειρία κινηματογράφου, τέχνης και κοινωνικής συνέργειας.
Η παρουσία των δημιουργών και η συμμετοχή του κοινού στις προβολές και στις παράλληλες δράσεις, είναι η σημαντικότερη εμπειρία που προσφέρει το Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας. Σας καλούμε να απολαύσετε μία ξεχωριστή εμπειρία κινηματογράφου, να συμμετέχετε στις πολιτισμικές και κοινωνικές δράσεις του Φεστιβάλ.
SPECIAL SCREENING – CINEMA WORKSHOP
Constructing the Narrative and Editing the Documentary: Alexandria Film Festival (Work in Progress)
Δομώντας την αφήγηση και την επεξεργασία του Ντοκιμαντέρ “Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας”
Έναρξη 21:00 – Διάρκεια: 2 ώρες
Την δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί μία ειδική προβολή συγχρόνως με κινηματογραφικό εργαστήριο “Δομώντας την αφήγηση και την επεξεργασία του Ντοκιμαντέρ, Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας”, σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας. Η προβολή θα είναι διαλειμματική, ενώ συγχρόνως θα πραγματοποιηθεί case-study εργαστήριο, σχετικά με την παραγωγή ταινίας ντοκιμαντέρ, από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Κουφονίκο, καθηγητή κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο του Bournemouth. Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 21 Ιουν 2024 και ώρα 21:00, στο χώρο της Λέσχης Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”.
Για την 10η επετειακή χρονιά του Φεστιβάλ, αφιερώνουμε μία ημέρα του προγράμματος στο ίδιο το Φεστιβάλ. Με ανοιχτή διάθεση προς το κοινό, που είτε μας γνωρίζει είτε όχι, κάνουμε ένα κάλεσμα, να παρακολουθήσουμε μαζί την εμπειρία του 9ου Φεστιβάλ, όπως αυτή καταγράφηκε μέσα από το σκηνοθετικό βλέμμα πέντε φοιτητών/τριών από την Αγγλία. Ένα κάλεσμα που δεν αφορά απλώς μία προβολή, αλλά και συμμετοχή στο μέλλον του Φεστιβάλ.
Η προβολή της ταινίας και του παράλληλου εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κουφονίκου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ και καθηγητή κινηματογράφου, ενώ θα παρέμβουν και μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.
Τοποθεσία : Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”, στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου, 9, 59300, Αλεξάνδρεια. (τοποθεσία στον χάρτη https://tinyurl.com/KINIMATODRASIS )
1. WORKSHOP με τίτλο Δημιουργώντας Ασφαλείς Χώρους
Ένα Εργαστήριο για τη Συναίνεση, τα Όρια και την Έμφυλη Βία
Workshop – Εργαστήριο – Έναρξη 19:00 (διάρκεια 1:30)
2. SPECIAL SCREENING FEMICIDIO
Προβολή της ταινίας FEMICIDIO – Έναρξη 21:30 (διάρκεια 1:10)
Η τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στα έμφυλα ζητήματα, υλοποιώντας το workshop με τίτλο “Δημιουργώντας Ασφαλείς Χώρους: Ένα Εργαστήριο για τη Συναίνεση, τα Όρια και την Έμφυλη Βία”. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:00, στο χώρο της Λέσχης Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”, υπό την διεύθυνση προσωπικού του Κέντρου που θα παραβρεθεί για την εκδήλωση.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλ@ όσ@ ενδιαφέρονται να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν θέματα που αφορούν τη δυναμική του φύλου, χωρίς προηγούμενη γνώση ή εμπειρία. Οι ενδιαφερόμενες/οι που επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να υποβάλλουν εύκολα εκδήλωση ενδιαφέροντος, ακολουθώντας τον σύνδεσμο που θα βρείτε παρακάτω.
Το Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα, διοργανώνει workshop σχετικά με τη δημιουργία ασφαλών (έμφυλων) χώρων. Ένα εργαστήριο για τη Συναίνεση, τα Όρια και την Έμφυλη Βία. Μέσα από δραστηριότητες, συζητήσεις και αλληλεπίδραση, τα άτομα θα ανακαλύψουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν ασφαλή περιβάλλοντα στις κοινότητές τους, προωθώντας τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση και την αλληλοκατανόηση.
Κατά την ολοκλήρωση του, τα άτομα θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν καμπάνιες που προωθούν τη θετική αλλαγή στα κοινωνικά δίκτυα. Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλ@ όσ@ ενδιαφέρονται να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν θέματα που αφορούν τη δυναμική του φύλου, χωρίς προηγούμενη γνώση ή εμπειρία.
Σας προσκαλούμε να ενώσετε τις φωνές σας μαζί μας και να εξερευνήσουμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς με έμφυλη δικαιοσύνη.
Το αφιέρωμα στα έμφυλα ζητήματα θα ολοκληρωθεί με μία ειδική προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ Femicidio, που αφορά το φαινόμενο των γυναικοκτονιών στην Ιταλία. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 και ώρα 21:30, στο χώρο της Λέσχης Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”, παρουσία της Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου, σκηνοθέτριας και σεναριογράφου της ταινίας, με την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση μετά την προβολή.
Στην Ιταλία μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες. Η ταινία ντοκιμαντέρ Femicidio καταγράφει ιστορίες γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας που επιβίωσαν, αλλά και γυναικών θυμάτων γυναικοκτονιών, μέσα από το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον τους, τραβώντας την κουρτίνα στον σκοτεινό κόσμο της έμφυλης βίας στην Ιταλία.
Σύνοψη της ταινίας
Η Λάουρα Ρόβερι, επιζήσασα άγριας δολοφονικής επίθεσης από τον πρώην φίλο της, τραβάει την κουρτίνα στον σκοτεινό κόσμο της έμφυλης βίας στην Ιταλία και μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό παράδειγμα θάρρους. Στην Ιταλία μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες. Η Νούντσια Μαγιοράνο και η Άλμπα Κιάρα Μπαρόνι δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως και η Λορένα Κουαράντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους πενθούν και συντάσσονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της γυναικοκτονίας.
Κέντρο Διοτίμα
Το Κέντρο Διοτίμα είναι μια γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου και ισότητας, που ιδρύθηκε το 1989. Όραμά του είναι η καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και αποστολή του η ενδυνάμωση γυναικών και θηλυκοτήτων. Πυρήνας της δράσης του είναι η παροχή υποστήριξης σε επιζώσες έμφυλης βίας (Ελληνίδες και μετανάστριες), μέσω εξειδικευμένης νομικής και ψυχοκοινωνικής βοήθειας. Παράλληλα πραγματοποιεί: έρευνες, επιμορφώσεις και εκστρατείες γύρω τα έμφυλα δικαιώματα και την έμφυλης βία. Από το 2016 η δράση του έχει επεκταθεί στην υποστήριξη γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ανδρών – θυμάτων έμφυλης βίας και βασανιστηρίων από τον προσφυγικό πληθυσμό.
Αν ζεις στην Αλεξάνδρεια και χρειάζεσαι υποστήριξη κάλεσε στο 15900. Για εξ αποστάσεως ψυχοκοινωνική υποστήριξη κάλεσε στο Κέντρο Διοτίμα, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00–18:00, 210 3244380 ή στείλε στο helpdesk.diotima@gmail.com .
Υποβολή Ενδιαφέροντος στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/WORKSHOPDIOTIMA
Συντελεστές: Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας
Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ
Nίνα Μαρία Πασχαλίδου – Σκηνοθέτρια
Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”
Τοποθεσία : Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”, Σοφοκλή Βενιζέλου, 9, 59300, Αλεξάνδρεια. (τοποθεσία στον χάρτη https://tinyurl.com/KINIMATODRASIS )
ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ στο γρασίδι του Αμφιθεάτρου Αλεξάνδρειας
Περισσότερες πληροφορίες ΣΥΝΤΟΜΑ!!!
1. ROUNDTABLE – ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
“Η δημιουργία ταινιών μικρού μήκους στο σχολείο σήμερα”
Έναρξη 20:00 (διάρκεια 1:30)
2. ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
Έναρξη 22:00 (διάρκεια 1:00)
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 2,5 ώρες
Η πέμπτη ημέρα του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στις μαθητικές ταινίες, και διοργανώνεται Συμμετοχική Συζήτηση – Roundtable με τίτλο: “Η δημιουργία ταινιών μικρού μήκους σε σχολικό περιβάλλον. Μαθήματα από το παρελθόν, πρόσκληση για το μέλλον”. Η συζήτηση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 και ώρα 20:00, στο χώρο της Λέσχης Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”. Με το πέρας της συζήτησης θα ακολουθήσει προβολή μαθητικών ταινιών μικρού μήκους, οι οποίες αποτελούν προϊόν συνεργασίας του Φεστιβάλ και της Κινηματόδρασις με σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Αλεξάνδρειας, με παρουσία συντελεστών των ταινιών.
Επιπλέον της παραπάνω προβολής, η παράλληλη δράση – Roundtable που οργανώνουμε έχει σκοπό να φέρει κοντά τους ανθρώπους που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την παραγωγή ταινιών σε σχολεία, με επαγγελματίες του χώρου του κινηματογράφου, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε την ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών και συνεργασιών με σχολικά περιβάλλοντα, για την παραγωγή νέων ταινιών.
Η Συμμετοχική Συζήτηση θα πραγματοποιηθεί πριν από την προβολή των μαθητικών ταινιών, με τη συμμετοχή μελών του Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας, επαγγελματιών του χώρου, από το Film Office Κεντρικής Μακεδονίας – Διονυσία Αρβανίτου, από το Φεστιβάλ Χανίων – Σταύρος Γρόσδος, από το Cinelike Lab – Ηλίας Φλωράκης, από το Περιφερειακό Δίκτυο Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης – Δημήτρης Παπαδόπουλος, καθώς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της ευρύτερης περιοχής που συμμετείχαν σε παλαιότερες παραγωγές.
Πρωτεύον στόχος είναι η απεύθυνση και συμμετοχή μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και επαγγελματιών του κινηματογράφου, που σκοπεύουν να συμμετέχουν σε μέλλουσες παραγωγές ή επιθυμούν να ξεκινήσουν για πρώτη φορά μία συνεργασία με τα εμπλεκόμενα μέρη, αξιοποιώντας τη γνώση από προηγούμενες παραγωγές. Το Φεστιβάλ ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες, και θα συνεχίσει μελλοντικά, δημιουργώντας κανάλια επικοινωνίας, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την παραγωγή υλικοτεχνικά, αλλά και προσφέροντας μία πλατφόρμα για την προβολή και προώθηση νέων ταινιών.
Επιπλέον στόχος του Φεστιβάλ αποτελεί η δημιουργία ταινιών σε συνεργασία με σχολικές μονάδες, οι οποίες βασίζονται σε θέματα ή πραγματεύονται θέματα, τα οποία είναι κεντρικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και αποτελούν μόνιμες θεματικές του Φεστιβάλ (όπως το περιβάλλον και τα έμφυλα ζητήματα), ενώ συγχρόνως συνιστούν ένα βήμα διαλόγου με την διεθνή κοινότητα. Ο “Glocal” χαρακτήρας αυτής της δράσης βρίσκεται στον πυρήνα της νοοτροπίας πάνω στην οποία χτίζεται όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, και είναι αντιπροσωπευτική των ιδεών και αξιών μας.
Τέλος, επιδιώκουμε αυτή η εκδήλωση να ενισχύσει και να ενθαρρύνει καλές εκπαιδευτικές πρακτικές και να δημιουργήσει συνθήκες για γόνιμες αλληλεπιδράσεις με άλλες κινηματογραφικές πρωτοβουλίες στην Κεντρική Μακεδονία.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”, Σοφοκλή Βενιζέλου, 9, 59300, Αλεξάνδρεια. (τοποθεσία στον χάρτη https://tinyurl.com/KINIMATODRASIS )
Εισηγητές: Διονυσία Αρβανίτου (Film Office Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας)
Σταύρος Γρόσδος (Φεστιβάλ Χανίων),
Δημήτρης Παπαδόπουλος (Παιδαγωγική του Κινηματογράφου – Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, Περιφερειακό Δίκτυο Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης)
Ηλίας Φλωράκης (Cinelike Lab)
Φλώρα Γώτη (εκπαιδευτικός)
Χριστίνα Δημητριάδου (εκπαιδευτικός)
Συντονίζει: Χαράλαμπος Τσιτλακίδης (Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας)
Επιμέλεια: 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας
SPECIAL SCREENING της ταινίας μικρού μήκους “Να τους Διαβάσω Ποιήματα”
Q&Α με τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη
Έναρξη 21:00 – Διάρκεια 2 ώρες
Η έκτη ημέρα του Φεστιβάλ συνδυάζει τη λογοτεχνία με τον κινηματογράφο, με μία ειδική προβολή της μικρού μήκους ταινίας “Να τους Διαβάσω Ποιήματα”, του Αλέξη Χατζηγιάννη, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, ο οποίος θα συμμετέχει στην εκδήλωση. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουν 2024 και ώρα 21:00, στο χώρο της Λέσχης Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”, σε συνεργασία με τη Ομάδα Ανάγνωσης της Κινηματόδρασις, και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”, Σοφοκλή Βενιζέλου, 9, 59300, Αλεξάνδρεια. (τοποθεσία στον χάρτη https://tinyurl.com/KINIMATODRASIS )
Σύνοψη ταινίας
Ένας νταλικέρης και ένας ποιητής γνωρίζονται σε ένα μπαρ. Έτσι ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι που τους οδηγεί σε μια παράδοξη και επικίνδυνη βραδιά ποίησης στη μέση του πουθενά. Είναι όμως Χριστούγεννα και γίνονται θαύματα.
Βιογραφικό – Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έγραψε έντεκα συλλογές διηγημάτων, εφτά μυθιστορήματα, ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, σενάρια και θεατρικά έργα.
Έργα του έχουν ανεβεί στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας και στην Κύπρο σε σκηνοθεσίες Σωτήρη Χατζάκη, Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και Σίμου Κακάλα. Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος». Το βιβλίο του «Ουζερί Τσιτσάνης» έγινε ταινία από τον Μανούσο Μανουσάκη.
Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», έξη περιοδικά και τώρα συνεργάζεται με τα «ΝΕΑ» του Σαββάτου.
Το βιβλίο του «Η Στενωπός των Υφασμάτων» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1993.
Το 1994 έλαβε το βραβείο Ιπεκτσί.
Το βιβλίο του «Επί ψύλλου κρεμάμενος» έλαβε το Βραβείο «Διαβάζω» 2004.
Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του «Ιδρύματος Μπότση».
Το 2012 έλαβε το βραβείο «Πέτρος Χάρης» από την Ακαδημία Αθηνών.
Το 2015 τιμήθηκε με το «Μαρκίδες Πούλιου» από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ.
Το 2017 το βιβλίο του «Ντεπό» έλαβε το βραβείο διηγήματος του περιοδικού «Αναγνώστης».
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ “10 φωτογραφικές ιστορίες” στις 20:30
Διάρκεια: 3:00
Την έβδομη ημέρα του Φεστιβάλ, 26 Ιουνίου 2024, στις 21:30, ξεκινάει το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα με 27 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Δέκα ελληνικές και δεκαεπτά διεθνείς παραγωγές συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα, επιλεγμένες να αντιπροσωπεύουν διαφορετικά κινηματογραφικά είδη και συνθέτοντας ένα πολυδιάστατο θεματικό καμβά.
Την ίδια ημέρα λίγο πριν την έναρξη του Διεθνούς Διαγωνιστικού, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “10 φωτογραφικές ιστορίες”, στον προαύλιο χώρο, στο Ιστορικό Κονάκι της Αλεξάνδρειας, στις 20:30. Η έκθεση φωτογραφίας αποτελεί συλλογική προσπάθεια της τμήματος φωτογραφίας θεάτρου “Αμήχανοι” της Κινηματόδρασις, και θα συμμετέχουν οκτώ άτομα της ομάδας ,με 80 φωτογραφίες συνολικά. Η εγκατάσταση της έκθεσης θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Κονάκι, το οποίο αποτελεί και τον βασικό χώρο διεξαγωγής των προβολών του διαγωνιστικού τμήματος, παραμένοντας προσβάσιμη στο κοινό καθόλη τη διάρκεια του τριήμερου διαγωνιστικού. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο επικεφαλής της ομάδας, Τάσος Θώμογλου υπεύθυνος επικοινωνίας, προγραμματισμού και δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.
Προσωπικές διαδρομές, κοινωνικό σχόλιο, η σχέση με την πόλη, η σχέση με τον άνθρωπο, μαθητές/τριες του τμήματος, φτιάξανε σειρές από εικόνες που άλλοτε θυμίζουν reperage, άλλοτε storyboard, άλλοτε φωτογραφική έκθεση, χτίζοντας μία αφήγηση. Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ένας χαιρετισμός από την ομάδα φωτογραφίας, ενώ θα παρουσιαστεί το σχετικό project γύρω από το οποίο δημιουργήθηκαν τα έργα.
Τοποθεσία : Ιστορικό Κονάκι Αλεξάνδρειας, Μακεδονομάχων 20, Αλεξάνδρεια 593 00. (τοποθεσία στον χάρτη https://tinyurl.com/KONAKI-GIDAS )
MASTERCLASS : Οπτική Αφήγηση (visual storytelling) στον Κινηματογράφο
Διάρκεια 3 ώρες
Παράλληλα με το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ διοργανώνουμε Masterclass με τίτλο “Οπτική αφήγηση (visual storytelling) στον κινηματογράφο”. Το Masterclass θα διεξαχθεί σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών, υπό την διεύθυνση του Παναγιώτη Σαλαπάτα, κινηματογραφιστή και καθηγητή στην Διεύθυνση Φωτογραφίας, στο Τμήμα Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 και ώρα 18:00, στο χώρο της Λέσχης Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”.
Το Masterclass απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου του κινηματογράφου αλλά και της φωτογραφίας. Οι ενδιαφερόμενες/οι που επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να υποβάλλουν εύκολα εκδήλωση ενδιαφέροντος, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο https://tinyurl.com/MASTERCLASSPHOTO
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας “Κινηματόδρασις”, Σοφοκλή Βενιζέλου, 9, 59300, Αλεξάνδρεια. (τοποθεσία στον χάρτη https://tinyurl.com/KINIMATODRASIS )
Περιγραφή
Πώς επιτυγχάνεται η οπτική αφήγηση (visual storytelling) στον κινηματογράφο μέσω της Διεύθυνσης Φωτογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τρόποι με τους οποίους οι φακοί, η μηχανή λήψης και το φως βοηθούν ώστε να αναδειχθεί ο εσωτερικό κόσμος των χαρακτήρων.
Παναγιώτης Σαλαπάτας – Βιογραφικό
Ο Παναγιώτης Σαλαπάτας γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1965 και έζησε στην Ελλάδα. Το πρώτο του πτυχίο, Bachelor of Arts, στα Μαθηματικά και την Κλασική Φιλολογία σε μετάφραση το απέκτησε στο πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, Αυστραλίας. Εν συνεχεία απέκτησε το Bachelor of Fine Arts με ειδίκευση στον κινηματογράφο στο Long Island University της Νέας Υόρκης. Το τρίτο του πτυχιο, Master of Fine Arts στον κινηματογράφο το απέκτησε στο University of Southern California του Λος Αντζελες.
Το 1977 επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από έναν μεγάλο κύκλο σπουδών όπου αρχίζει να εργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας. Εχει φωτογραφίσει αρκετές ταινίες μεγάλου μήκους όπως η ταινία: Πες στην Μορφίνη την Ψάχνω Ακόμη – μία ταινία ορόσημο στον ελληνικό κινηματογράφο. Αλλες ταινίες όπου εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας είναι οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους το Forget me Not (γυρισμένο στην Νέα Ορλεάνη και την Αλάσκα) και Μία Νύχτα στο Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Σταμάτη. Εχει κινηματογραφήσει επίσης ντοκιμαντέρ στην Αφρική, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.
Από το 2011 εργάζεται ως διδάσκων στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Από το 2022 κατέχει την βαθμίδα του καθηγητή στην Διεύθυνση Φωτογραφίας στον Κινηματογράφο.
Η ταινία μικρού μήκους Ε71 που σκηνοθέτησε, το 2021 απέσπασε πολλές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ ανάμεσα σε αυτές και το βραβείο της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λονδίνου.
Κατέχει επίσης πτυχίο στο πιάνο.