Fairyocious, Γαλλία, του Fabien Ara
Για την πρωτότυπη ιδέα του σεναρίου που αναδεικνύει ένα ευαίσθητο θέμα που συνήθως η κοινωνία μας δεν θέλει να δει.
To Shurik συνδυάζει το μυστήριο με την καθημερινότητα μιας οικογένειας και του πώς αυτή ενηλικιώνεται και μαθαίνει για τον εαυτό της. Έχει μία ασυνήθιστη οπτική και προσέγγιση της παιδικής αλλά και της ενήλικης ματιάς. Με λιτότητα, αναπτύσσει ένα μικρό “δράμα” δωματίου βγαλμένο σαν από παραμύθι για μεγάλους.
Η ταινία «Από το μπαλκόνι» προτάθηκε ομόφωνα από την Κριτική Επιτροπή, ως η καλύτερη Ελληνική ταινία του 9ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας, για την ευφυΐα, τον σαρκασμό, το χιούμορ, την ωμότητα και τρυφερότητά της, αλλά και για τον εξαιρετικό ρυθμό και τη μουσική της επένδυση. Είναι μία εξαιρετική ταινία animation για μια αναγνωρίσιμη ελληνική μικροαστική-λαϊκή γειτονιά, μέσα στην χαρακτηριστική κτιριακή και κοινωνική της υποβάθμιση. Στο μπαλκόνι, της τυπικής νεοελληνικής πολυκατοικίας, υποκατάστατο της αυλής του χωριού, εδράζει η κυρά-Λίνα: αρχετυπικός τύπος γυναίκας που πηγάζει από προγενέστερες κοινωνικές δομές, αυτές, των μικρών συνοικισμών, στις οποίες, τίποτα δεν έμενε κρυφό. Στην άχαρη, άσχημη και πεζή καθημερινότητα όλων, η κυρά Λίνα νοιάζεται, για όλους και όλα. Η ηρωίδα, που προβάλλεται, μέσα από τις αφηγήσεις των γειτόνων ως άλλο panopticum της γειτονιάς, βλέπει, σχολιάζει, παρεμβαίνει στις ζωές των άλλων. Όλων, εκτός… από του γιου της, αυτόν δεν τον «βλέπει». Κι ενώ η κυρά-Λίνα μιλά για ό, τι βλέπει, η γειτονιά που βλέπει το κακό, δεν μιλά. Η ταινία «από το μπαλκόνι» είναι μια σύγχρονη κωμικοτραγική αληθινή φέτα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, εξαίρετα αποδοσμένης.
Fairyocious, Γαλλία, του Fabien Ara
Για την πρωτότυπη ιδέα του σεναρίου που αναδεικνύει ένα ευαίσθητο θέμα που συνήθως η κοινωνία μας δεν θέλει να δει.
The jury were unanimous in their praise for Autosaurus Rex. The film uses humor and playful animation to make a serious message. It has a clear idea of the audience and offers them urgent solutions to the climate crisis. The inventiveness was excellent, delivered in a short and sweet style. It deserves to be seen by the widest possible audience.
Για την άμεση, οργανική σχέση της μουσικής με την αφήγηση, τη λειτουργικότητά της στις πολλαπλές σκηνές τρόμου,τον δυναμικό, πρωταγωνιστικό της ρόλο, υποβάλλοντας νοήματα και αποδεσμεύοντας συναισθήματα,δημιουργώντας την ανάλογη ατμόσφαιρα.
Some films suffer from moments where the director is desperate to add flourishes and spectacle, to alert the audience to the director’s genius. This film expertly avoids that temptation. The direction is subtle and considerate, the performances and script are nuanced and believable, the structure is tense and well-paced. This film has been well-crafted by the director. All the small elements work together to benefit the whole. This is not an easy balance to achieve, and so the jury feels the award of Best Direction is well deserved.
Το Imaginings, αξίζει την προσοχή μας για την φρέσκια, χαριτωμένη, χορογραφημένη ειλικρινή και γεμάτη σεβασμό αντιμετώπιση των κωφάλαλων, μία ομάδας ανθρώπων που δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τόσο καλά. Ένας συνδυασμός ντοκιμαντέρ και video art που μπορεί εύκολα να αγγίξει ένα ευρύ κοινό!
Για την αλήθεια και τη δυναμική της ιστορίας και των χαρακτήρων της και τη συμπαγή και άμεση κινηματογραφική της γραφή. Σε αυτό συμβάλλουν καθοριστικά η αμεσότητα της εικόνας, η δημιουργική χρήση της μουσικής, η ανάγλυφη απεικόνιση των φυσικών χώρων και η ρεαλιστική αποτύπωση του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, ο οποίος μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με έντονη την απουσία του πατέρα, επωμίζεται με ήθος και αξιοπρέπεια τις ευθύνες της οικογένειας.
Η κριτική επιτροπή του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας, αποτελούνταν φέτος από τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Μαρία Λεωνίδα, James Fair, Δημήτρη Καλαντίδη και Αρετή Κονδυλίδου. Η επιτροπή συνεδρίασε τρεις φορές, διαδικτυακά, για να συζητήσει τις υποψήφιες ταινίες και να απονείμει τα βραβεία: Καλύτερης Ξένης Ταινίας (συμμετείχαν όλες οι διεθνείς ταινίες), Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας (συμμετείχαν όλες οι ελληνικές ταινίες), Πρωτότυπου Σεναρίου (συμμετείχαν όλες οι ταινίες), Καλύτερης Ταινίες για το Περιβάλλον (συμμετείχαν 7 περιβαλλοντικές ταινίες), Καλύτερης Σκηνοθεσίας (συμμετείχαν όλες οι ταινίες) και Πρωτότυπης Μουσικής (συμμετείχαν όλες οι ταινίες).
Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, θα θέλαμε να κοινοποιήσουμε τις διαπιστώσεις μας για το υψηλό επίπεδο των ταινιών και την ευρεία ποικιλία των θεμάτων. Οι συζητήσεις μας για τις ταινίες που ξεχώρισαν, πραγματοποιήθηκαν σε πολύ φιλικό κλίμα και οι γνώμες μας συνέκλιναν σχεδόν σε όλες τις ταινίες. Οι ενδιαφέρουσες ανταλλαγές απόψεων, στη διάρκεια των συνεδριάσεών μας, δεν είναι δυνατό να αποτυπωθούν μόνο στις επιλογές των βραβείων, καθώς οι αξιόλογες ταινίες ήταν περισσότερες από τα βραβεία που είχαμε τη δυνατότητα να απονείμουμε. Γι’ αυτό, εξάλλου, ομόφωνα, συμφωνήσαμε να αποδοθούν τουλάχιστον δύο επιπλέον τιμητικές διακρίσεις: εύφημος μνεία για μία ελληνική και για μία διεθνή ταινία.
Τέλος, νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε τον αναμφισβήτητα σημαντικό πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο του φεστιβάλ Αλεξάνδρειας για την τοπική, και όχι μόνο κοινότητα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας αποτελεί μια ανάσα πολιτισμού, απ’ αυτές που αποτιμώνται ανεκτίμητες, και οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, σκηνοθέτη, Γιάννη Κουφονίκο. Επιπλέον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλη την οργανωτική επιτροπή και ειδικότερα την συντονίστρια Αθηνά Μπεντίλα για την άψογη οργάνωση, ενημέρωση και διευκόλυνση που μας παρείχαν. Ευχαριστούμε για την τιμή να αποτελούμε την κριτική επιτροπή του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας, ελπίζουμε να ανταποκριθήκαμε τα μέγιστα και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διεξαγωγή του!